Del passat model productiu centrat en les màquines i la producció en sèrie -caracteritzat per l’oferta i la demanda- la indústria actual necessita reexaminar el seu model comercial per adaptar-se a les demandes dels nous consumidors. El sentiment, l’emoció i la creativitat, són la base del nou model econòmic, un nou escenari comercial que situa a les persones en el centre de les organitzacions i dels seus propòsits.
Quina diferència hi ha entre unes sabatilles esportives i les de la competència?, Quina diferència existeix entre un perfum i un altre de les mateixes característiques? La resposta a aquestes preguntes és la connexió emocional de la marca amb el consumidor.
Conduir un cotxe és una experiència sensorial i de reconeixement social; un telèfon mòbil és una eina relacional i lúdica; una crema antienvelliment és l’apoderament de la dona madura. Els productes van perdent la seva primera funció per transformar-se en productes que evoquen sentiments i emocions en el consumidor quan s’utilitzen.
No consumim productes, consumim experiències i emocions.
No hi ha diferències entre els béns de consum, la majoria de productes que hi ha en el mercat comparteixen les mateixes prestacions, característiques i preus. En un mercat global i volàtil, la competència deixa de ser el producte i se centra en els valors intangibles -els sentiments i les emocions- que generen desitjos, anhels i aspiracions personals.
Això, significa que les organitzacions industrials han d’entendre les necessitats emocionals i desitjos de les persones si volen ser competitius, ara més que mai, cal que s’estableixin llaços emocionals amb els consumidors; cal canviar la manera d’entendre l’escenari productiu i social; cal veure al client com un soci i al consumidor com un fan, i així, passar de la satisfacció material a l’experimentació de l’emoció.
“La marca no tan sols té a veure amb la ubiqüitat, la visibilitat i les funcions d’un producte; consisteix a connectar emocionalment amb les persones en la seva vida diària. Un producte o servei sol pot considerar-se marca quan té un diàleg emocional amb el consumidor”
Joël Desgrippes
Desgrippes, J. & Gobe, M.: Emotional Brand Experience. ISBN-10: 1592532608